Norhaga - HISTORIA I
VARJE DETALJ

Beläget i hjärtat av Dalarna står Norhaga, en arkitektonisk pärla byggd 1903 där historia och hantverk möts. När paret Pim och Svante Tegnér först såg huset förälskade de sig i dess nationalromantiska uttryck. Med stor omsorg har paret restaurerat och återställt dess forna glans, och samtidigt satt sin egen prägel på huset.

”De oväntade färgvalen – blått, rött, gult, turkos och grönt – smälter samman i perfekt harmoni. I det här huset är vitt inget alternativ.”

Renoveringsarbetet pågick i tre år för att bevara husets unika karaktär och historia. Med en passion för tidstypiska detaljer och modiga färgval har paret skapat ett hem där restaurerade originalmöbler samspelar med moderna inslag - en miljö som både känns unik och dynamisk.

Hur var skicket när ni flyttade in? Har ni utfört några restaureringar?

“Huset var i omfattande behov av upprustning, och själva renoveringsarbetet pågick i tre år. Kort sagt har vi restaurerat exakt allt, förutom motivmålningar i två rum. Vi har gått igenom hela huset från grunden och åtgärdat allt från tak, el och vatten till grund, fasad och skorstenar. Alla ytskikt har målats om enligt originalteknik, inklusive golv, väggar och fönster, för att återskapa dess charm samt funktionalitet.”

Vad kan ni berätta om husets bakgrund?

“Detta nationalromantiska mästerverk byggdes år 1904, av bergsmannen och ingenjören Lars Yngström tillsammans med sin fru Zi. De tog hjälp av arkitekten Lars Israel Wahlman, som också är känd för att ha ritat Tjolöholms slott i Fjärås. Wahlman, designade inte bara själva huset utan även möbler, porslin och trädgård, vilket gör att huset har en väldigt genomarbetad och sammanhållen design.”

Hur skulle ni själva beskriva husets karaktär?

“Huset har en nationalromantisk karaktär, med en explosion av tidstypiska detaljer och modiga färgval. Det är verkligen något unikt, och vi har aldrig sett ett hus som liknar detta.”

Vad har varit den största utmaningen med att inreda ett hus från den här tidsperioden?

“Den största utmaningen har varit att bevara husets karaktär och atmosfär, trots omfattande renoveringar. Att arbeta med tidstypiska material har också krävt mycket tid och tålamod.”

Hur har ni tänkt kring färgval och material? Anpassar ni er efter husets stil, eller vågar ni bryta av med moderna inslag?

“Vi har valt att i största möjliga mån bevara de ursprungliga färgvalen, eftersom de är så unika på många vis och bidrar till husets själ. Vi har även påbörjat restaureringen av de originalmöbler som finns kvar, men det arbetet är inte helt klart än. Moderna inslag är ett viktigt bidrag till husets livshistoria, vi ser dem som själva "kryddan" som förstärker och ger liv åt husets äldre karaktär.”

Hur har ni gått tillväga när ni valt möbler och inredning? Har ni några tips till andra som inreder hus från samma tid?

“Mitt främsta tips är att läsa på kring tidsepok och titta på andra projekt från samma tidsperiod. Det är också viktigt att lägga stort fokus på planering och försöka bevara arkitektens grundtankar och idéer.”

Finns det detaljer i huset som ni är speciellt förtjusta i?

“Jag skulle säga alla de oväntade detaljerna i timret, både inne och utomhus. Huset kännetecknas av engelska influenser och Arts and Crafts, och är rikt på dekorativa inslag - små djur- och blommotiv dyker upp lite var stanns. Färgvalen från tidigt 1900-tal är fullständigt oväntade, där blått möter rött, gult, turkost och grönt i en salig röra på samma yta, vilket ändå lyckas gifta sig till succé.”

Vad är er favoritplats i huset och varför?

“En favoritplats är musikrummet med utsikt över sjön, öppen spis, bokhyllor och sittgrupper för eftermiddagskaffe. Det är ett socialt rum som är lika vackert på vintern som på sommaren. Men jag älskar också att vara på den lilla ön som hör till huset. Det är något alldeles magiskt att gå över den 120 år gamla bron intill näckrosor och sjöfåglar.”

Hur skulle ni beskriva området runt huset och finns det några smultronställen i närheten som ni gärna besöker?

“Området är lugnt och naturnära, och vi har alldeles underbara grannar i byn. Det känns som en plats där man kan koppla av och vara nära naturen. Bland våra favoritställen finns Café Skyttepaviljongen i Falun och så klart det välbevarade konstnärshemmet Carl Larssongården i Sundborn. Man kan besöka Carl Larssongården hur många gånger som helst och alltid upptäcka nya detaljer, möbler och små finesser. Det påminner i mångt och mycket om vårt eget hem, Norhaga.”

Hur upplever ni gemenskapen här? Är det mycket lokal historia och traditioner som lever kvar?

“Dalarna är ju verkligen ett näste för traditioner, och det gäller likaså vår by. Midsommar, valborg och jul firas ordentligt och tillsammans med grannarna. Det finns verkligen en stark känsla av gemenskap här, och traditionerna lever kvar på ett sätt som vi uppskattar mycket.”

Norhaga finns tillgängligt för uthyrning.